Tai Chi Tao en Ziek Zijn

Al van oudsher worden in China Qigong en Tai Chi standaard gebruikt bij diverse klachten, ook als basisbehandeling in ziekenhuizen. Voor elke aandoening zijn er specifieke oefeningen bekend.
Hieronder vindt u meer informatie over Tai Chi bij MS en kanker.
In mijn lessen richt ik me niet zozeer op specifieke oefeningen per klacht, maar meer op algemene oefeningen die het algehele energiesysteem en lichaam beter laten stromen, en zo de algehele vitaliteit en afweerkracht versterken.


Tai Chi Tao en Qigong bij Kanker

Horen dat je kanker hebt is een erg ingrijpende ervaring. Veelal voel je je machteloos en overgeleverd aan de kennis en ervaring van je behandelend arts/specialist. Doorgaans heb je deze mensen ook hard nodig om er weer bovenop te komen.
We hebben het over kanker, maar deze tekst kun je breder toepasbaar zien, het is ook van toepassing op de meeste chronische en ingrijpende ziektebeelden.


Maar is dat het enige wat je kunt doen in dit geval. Ben je enkel en alleen overgeleverd aan het ziekenhuis, de arts, de specialist, de chemo, de bestraling...... Is er nu niets wat je zelf kunt doen? Het antwoord is: zeer zeker wel. Er zijn zoveel andere methodes voor het behandelen van kanker, en andere ingrijpende ziektebeelden.
Er zijn speciale Tai Chi en Qigong technieken die worden toegepast bij kanker. Deze bewegingsvorm zorgt voor een betere energie en bloed doorstroming van ons hele lichaam, een betere zuurstofopname, en een betere ontspanning. In China wordt deze methode nog steeds in ziekenhuizen toegepast. Het regelmatig beoefenen van Tai Chi of Qigong zorgt dus voor een betere conditie en een beter werkend afweersysteem. Bovendien zit je veel minder in een soort angst/stress-situatie, zodat het zelfgenezend vermogen weer meer ruimte krijgt.

Tai Chi, Qigong, meditatie, qigong, taichi, bewegen voor ouderen

Ten tweede realiseren we ons amper dat we zelf een van de machtigste en krachtigste gereedschappen in huis hebben. Dat is onze geest, ons denken. We kennen allemaal het effect van een placebo; als we denken dat we een pil innemen die ergens tegen werkt, werkt dat in zo’n 60% inderdaad op die manier, ook al neem je alleen een suikerkorrel in. Minder bekend in het nocebo-effect. Je denkt dat je een pil inneemt waarvan bekend is dat die ernstige bijwerkingen heeft. En voilà, na het nemen van een pil bestaande uit niets van suiker, krijgt een deel van de testpersonen gewoon de voorspelde bijwerkingen. De kracht van ons voorstellingsvermogen is ongekend en ongelooflijk krachtig. Jammer dat daar niet meer gebruik van wordt gemaakt. Er zijn honderden en misschien wel duizenden onderzoeken die aantonen hoe het effect van ons denken en fantaseren direct invloed heeft op hoe we ons voelen en hoe onze gezondheid is.

Multiple Sclerose en Qi Gong

Tai Chi en Qigong kunnen uitstekend bij chronische aandoeningen als M.S. worden toegepast.
Ik hoor heel vaak dat mensen zijn gestopt met Tai Chi omdat dat dat niet meer mogelijk was door kun voortschrijdende ziekte.
En inderdaad, veel vormen van sport en ook Tai Chi is dan niet meer mogelijk.

We weten allemaal dat blijven bewegen heel belangrijk is, ook bij M.S.
Daarom ben ik op zoek gegaan naar een methode om toch met Tai Chi Qigong te kunnen werken bij mensen die veel minder mobiel zijn bijvoorbeeld als je in een rolstoel zit. Kijk, de traditionele Tai Chi Chuan is doorgaans niet meer mogelijk in veel gevallen, jammer maar waar. Maar Qigong is wel mogelijk.
Qigong oefeningen zijn oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid en welzijn. Binnen de Qigong zijn er legio vormen (serie van bewegingen) die evt. zittend of liggend kunnen worden gedaan.
Verder is er een aparte tak binnen de Qigong, namelijk Jing Gong. Dit noemen we ook de stille Qigong, omdat je er niet bij beweegt, maar alles of veel met de geest doen. Ook deze oefeningen zijn heel krachtig en worden in Chinese ziekenhuizen nog dagelijks toegepast.

Tai Chi, Qigong, meditatie, qigong, taichi, bewegen voor ouderen Tai Chi, Qigong, meditatie, qigong, taichi, bewegen voor ouderen

Ik heb dit jaar in oktober een workshop gegeven op de MS-Andersdag. Het was een bijzondere ochtend. Mooi en soms ontroerend om te zien hoe hoe gedreven de groep van ongeveer 60 personen aan de oefeningen meedeed. Ook de personen die door hun ziekte alleen nog hun armen (voor een klein deel) konden bewegen.

Het is fijn te zien en te ervaren als mensen geïnspireerd raken door de Qigong. Het is een prachtige ervaring om samen met mensen te zoeken naar wat ze wél kunnen, en daar de Qigong op af te stemmen.


Een Andere Kijk Op MS

MS ontstaat en verergert door een verminderde weerstand en stress, slechter werkende spijsvertering en voeding die teveel verzadigde vetten bevatten. Ook vitamine D speelt een rol. Voorts kan een rationele, rechtlijnige of perfectionistische instelling vaak ook mede debet aan MS. Er is weinig ruimte voor verandering die vaak wel nodig is om het lichaam goed te laten functioneren. Belangrijk voor MS-patiënten is om zich open te stellen voor energetische benaderingen, meditatie, zachte oefeningen en ademoefeningen. Daar waar blokkades zijn opgetreden moet je proberen om een betere doorstroming te krijgen.
Door stress ontstaan stress-eiwitten. Het myeline basis-eiwit (onderdeel van de beschermende laag rond de zenuwvezels) wordt aangetast. De ontsteking zorgt voor littekens en verharding. Ook het eiwit Alfa Cristallin is er sterk bij betrokken. Dit eiwit komt voor in de hersencellen en in de ooglens. De aantasting vindt plaats in de ruggenmerg, de zenuwen van de blaas en de benen.
In het ruggenmergvocht komen bij MS teveel witte bloedlichaampjes en een verhoogde concentratie eiwitten voor en een verhoogde concentratie eiwitten. MS-patënten hebben een tekort aan lecithine en vitamine D. Daarom is ook zon belangrijk voor MS-patënten. Wanneer de voeding teveel verzadigde vetten heeft bevat is er een mogelijk verband met en invloed op MS. De zon maakt vitamine D aan. Heb je MS zoek dan zoveel mogelijk de zon op en gebruik vitamine D, vooral in de winter. Dr. Joseph Mercola heeft jaren geleden al gewezen op het belang van vitamine D voor mensen met MS.
Tai Chi Tao-Qi Gong en vijf elementen-technieken verbeteren de weerstand en geven nieuwe energie. Er gaat een gunstige invloed uit naar de wervelkolom, de hersenen en de benen en algehele motoriek. Verschillende ademtechnieken uit Tai Chi Tao zorgen voor een betere bloed- en energiecirculatie en betere zuurstoftransport.
Voorts dient men voldoende water te drinken (liefst met kleine beetjes verspreid over de hele dag) en volwaardige koolhydraten te eten om de neurotransmitters goed te laten functioneren. De neurotransmitters kunnen dan de elektrische signalen beter doorgeven. Water zorgt voor een betere geleiding van de elektrische impulsen.
De maatregelen moeten gepaard gaan met volwaardige voeding (geen light en magere producten, die zijn te yin, te koud en te zwak), en het minder eten van vlees-eiwitten.
Om ontsteking tegen te gaan kan het van belang zijn om als supplementen lecithine, zink, magnesium, kalk, E, D en C te nemen en regelmatig A. Zink zorgt voor betere vertering, weerstand en afweer tegen infectie. Met E, C, A, zink, magnesium, kalk, D en lecithine-granulaat voorkomt men littekenvorming en ernstige vervorming.
Bron: Website Jan Kraak