Fibromyalgie en M.E.


Binnen de tai chi tao is veel belangstelling voor o.a. deze aandoeningen. Enerzijds omdat we er van uit gaan dat deze aandoeningen eigenlijk geen fysieke oorzaak hebben maar een energetische achtergrond.
Onder energetische therapieen verstaan we het volgende; tai chi, acupunctuur, homeopathie, healing, bowen, en nog veel meer.

Voor mensen met chronische klachten als fibromyalgie en M.E., maar ook bijv. reuma, m.s., burn-out en andere aandoeningen, kan het raadzaam zijn om samen met mij een therapietraject uit te stippelen. We kijken dan samen welke aanpak het beste is en welke therapieën het beste voor u zijn. Kijk hiervoor op de volgende pagina:
Consulten.

De volgende tekst is deels afkomstig van de site van Jan Kraak:

Ook wordt fibromyalgie ten onrechte weke delen reuma genoemd. Als men daarvan uitgaat komt men in de aanpak van fibromyalgie tot verkeerde conclusies en daardoor weer tot een verkeerde aanpak. Reuma en fibromyalgie zijn twee totaal verschillende dingen. De mensen die fibromyalgie of ME hebben blijven door de verkeerde diagnose in een vicieuze cirkel zitten. De oorzaak wordt niet weggenomen.

Met tai chi tao, waarin gewerkt wordt met yin en yang, vijf elementen energie-oefeningen, vijf elementen voedings-leer en qi gong-chakra-technieken, breng je de verstoorde energieën en uit balans geraakte spijsvertering weer in goede banen.
Oefen rustig, zacht en vriendelijk. Door de lichte zachte energie-oefeningetjes, die geen energie vergen, krijg je weer energie.

De speciale tai chi tao oefeningetjes hiervoor werken daardoor heel effectief om de functie van deze zaken te verbeteren en meer weerstand op te bouwen. Ook de spijsverteringsorganen worden versterkt. Een streng dieet met allerlei verboden wordt dan ook overbodig. Door tai chi tao knap je op en je kunt weer een normaal leven leiden. Omdat fibromyalgie en ME aan elkaar verwant zijn werkt tai chi tao ook voor mensen met het vermoeidssyndroom. Beiden zijn hetzelfde, maar hebben hebben aparte namen gekregen.

De oefeningen van tai chi tao kun je op allerlei manieren aanpassen. Ze verbruiken geen energie maar leveren juist energie op. Je zult je na het oefenen misschien loom en zwaar kunnen voelen, maar dat is geen vermoeidheid. Integendeel. Het betekent dat je lichaam geopend is om nieuwe energie op te nemen.Eenvoud
De tai chi tao-oefeningen beginnen simpel met kleine eenvoudige energiebewegingen, met enkele ademoefeningen in beweging, met het versterken van de nierenergie en aangepaste oefeningetjes die je nodig hebt. Na zes tot acht weken merk je de verandering. Maar het kan ook in drie weken. De energie-oefeningen helpen het zelfgenezend vermogen van je lichaam weer op peil te brengen. En omdat je in tai chi tao aangepaste oefeningen krijgt.

Je bent gauw geneigd om het te vlug uit te voeren, de spieren aan te spannen, een verkeerde houding aan te nemen en de technieken te houterig uit te voeren. Je kunt wel een serie oefeningen in een boek zetten, maar misschien heb je wel heel andere oefeningen erbij nodig. Een cursus is de uitkomst. De tai chi tao-docent die met mensen met reuma, fibromyalgie en ME werkt richt zich op de persoon en de groep die aan de cursus deelneemt.

Grenzen
Als je fibromyalgie hebt komt het er ook op aan dat je wat gas terugneemt en dat je aan jezelf moet gaan denken. Anders kom je nooit tot je gevoel en sluit je je af voor jezelf. Sommige mensen zijn hard voor zich zelf. Ze willen zich niet laten kennen. Ze willen doorzetten. Als ze een goede dag hebben gaan ze er weer tegen aan om daarna weer uitgeput uitgeschakeld te zijn. Leer eens je zelf beter te waarderen. Leer jezelf te sparen. Leer om met tai chi tao weer nieuwe energie te krijgen.

Denk je negatief dan handel je negatief. Denk je positief, dan handel je positief. Ben je zorgelijk, dan wordt dat versterkt. Elk onderdeel in je lichaam heeft een geheugen. Programmeer je dat geheugen negatief dan krijg je een negatieve response. Dat alles heeft ook invloed op de werking van je hormonen. Je kunt je zelf daardoor ontregelen. Gedachten geven impulsen door aan je lichaam.
Denk dus positief. Wees vriendelijk voor jezelf, dan krijg je een vriendelijke response terug. Wees zachter voor je zelf dan krijg je een zachte en ontspannen response terug.

Leer chi te gebruiken
Zo zitten ook de oefeningen in tai chi tao in elkaar. Nogmaals, het is een verkeerde benadering om mensen met fibromyalgie of ME eenzelfde training te geven als bij sporters, ook al is die training wat aangepast. Maar velen zitten daaraan vast. Zoals, heb je iets met de spieren dan gaan we de spieren trainen. De westerse gedachte is dan, dat je spiertraining moet doen en dat je de oefeningen moet opvoeren.

Dat idee wordt ook gehanteerd bij een zwakke conditie. De oefeningen opvoeren en grenzen verleggen. Het gaat om een heel andere aanpak. Vergeten wordt dat het lichaam uit meer dan spieren en longen bestaat. Je moet leren werken met chi en rekening houden met de hormonale en neurologische uitwerking.

Alles wat je aan oefeningen leert is zacht en vriendelijk. Die zachtheid en vriendelijkheid wordt in je centrale zenuwstelsel, in elke cel en vezel opgeslagen. Dat geeft onder anderen een zachte response naar de spieren en elk gespannen onderdeel in je lichaam. De genezing komt dan niet van buiten maar van binnenuit. Er wordt geen energie verspild. Je ontlaad spanning en doet nieuwe energie op. Je krijgt zonder inspanning steeds meer energie. Daarna wordt de energiereserve, die helemaal op was, weer aangevuld en gaat het zelfgenezend vermogen van je lichaam je een handje meehelpen. En dit vinden ze een fantastische ervaring.

Met dank aan Jan Kraak.
Kijk voor info over fibromyalgie, M.E. reuma en andere klachten kun je ook kijken op de site van
www.jankraak-taichitao.nl.

Voor meer info over fibromyalgie kijk op
http://fibromyalgie.startpagina.nl

Voor meer info over M.E. kijk op
http://me.startpagina.nl
fibromyalgie.pilliewillie.nl/
www.candida-fibromyalgie-hypoglycemie-chronische-vermoeidheid-me.nl/forums/index.php?c=2